ش. حوت ۴ام, ۱۴۰۳

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا با امضای فرمان اجرایی دیوان کیفری بین‌المللی را به «اقدامات غیرقانونی و بی‌اساس در هدف قرار دادن آمریکا و متحد نزدیک ما اسرائیل» متهم کرد.

این اقدام محدودیت‌های مالی و ویزا را برای افراد و خانواده‌هایشان اعمال می‌کند که در تحقیقات ICC از شهروندان یا متحدان آمریکایی کمک می‌کنند.

ترامپ در حالی که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در حال سفر به واشنگتن بود، این توافق را امضا کرد.

نوامبر گذشته، دادگاه کیفری بین‌المللی حکم بازداشت نتانیاهو را به اتهام جنایات جنگی در غزه صادر کرد که اسرائیل آن را رد کرد. دادگاه کیفری بین المللی نیز حکمی برای یکی از فرماندهان حماس صادر کرد.

قضات دادگاه گفتند «دلایل معقولی» وجود دارد که نتانیاهو، یوآو گالانت، وزیر دفاع سابق او و محمد دیف از حماس، «مسئولیت جنایی ادعایی جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت» را بر عهده دارند.

کشته شدن دیف در حمله هوایی اسرائیل در سال گذشته توسط حماس تایید شده است.

دادگاه کیفری بین المللی (ICC) یک دادگاه جهانی است که قدرت پیگرد قانونی برای نسل کشی، جنایات علیه بشریت و جنایات جنگی را دارد.

در سال‌های اخیر، این کشور همچنین حکم بازداشت ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه را به اتهام جنایات جنگی در اوکراین، رهبران طالبان به دلیل “آزار و اذیت دختران و زنان افغان” و رهبر نظامی میانمار به دلیل جنایات علیه مسلمانان روهینگیا صادر کرده است.

ایالات متحده و اسرائیل اعضای دادگاه نیستند، اما بیش از ۱۲۰ کشور از جمله بریتانیا و بسیاری از کشورهای اروپایی عضو این دادگاه هستند.

هلند که میزبان دادگاه است، گفت که از دستور ترامپ «پشیمان» است.

کاسپار ولدکامپ، وزیر امور خارجه هلند در شبکه X گفت: «کار دادگاه در مبارزه با مصونیت از مجازات ضروری است.

یادداشت کاخ سفید که روز پنجشنبه منتشر شد، دیوان بین‌المللی کیفری مستقر در لاهه را متهم کرد که با صدور همزمان این حکم، «معادل اخلاقی شرم‌آور» بین حماس و اسرائیل ایجاد کرده است.

در فرمان اجرایی ترامپ آمده است که اقدامات اخیر دیوان کیفری بین‌المللی «سابقه‌ای خطرناک» است که آمریکایی‌ها را با قرار دادن آنها در معرض «آزار، سوء استفاده و دستگیری احتمالی» به خطر می‌اندازد.

در این فرمان آمده است: «این رفتار بدخواهانه به نوبه خود تهدیدی برای تجاوز به حاکمیت ایالات متحده و تضعیف امنیت ملی و سیاست خارجی حیاتی دولت ایالات متحده و متحدان ما از جمله اسرائیل است».

گیدئون سار، وزیر امور خارجه اسرائیل در پستی در روز جمعه در ایکس گفت که او به شدت از فرمان اجرایی ترامپ تمجید می کند.

او مدعی شد که اقدامات دیوان کیفری بین المللی “غیر اخلاقی و فاقد مبنای قانونی” بوده و دادگاه را به عدم عملکرد “بر اساس قوانین بین المللی” متهم کرد.

ایالات متحده بارها هرگونه صلاحیت این نهاد را بر مقامات یا شهروندان آمریکایی رد کرده است و دیوان کیفری بین‌المللی را متهم کرده است که حق دفاع از خود اسرائیل را محدود می‌کند و در عین حال ایران و گروه‌های ضد اسرائیلی را نادیده می‌گیرد.

در حالی که ایالات متحده عضو دیوان کیفری بین‌المللی نیست، منشی سابق دادستان کل دادگاه هشدار داد که تحریم‌ها می‌تواند «تأثیر عملی عمیقی» بر عملیات آن داشته باشد.

زاخاری کافمن به سرویس جهانی بی‌بی‌سی گفت: «تحریم‌ها پتانسیل مسدود کردن اموال و دارایی‌ها و همچنین تعلیق ورود مقامات دیوان بین‌المللی کیفری و اعضای نزدیک خانواده‌شان به ایالات متحده را دارد.

ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود، تحریم هایی را علیه مقامات دیوان بین المللی کیفری که در حال تحقیق در مورد اینکه آیا نیروهای آمریکایی مرتکب جنایات جنگی در افغانستان شده اند، وضع کرد. این تحریم ها توسط دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا لغو شد.

ماه گذشته، مجلس نمایندگان آمریکا به تحریم دیوان بین‌المللی کیفری رأی داد، اما این لایحه در سنا تصویب شد.

در پاسخ به تلاش‌ها برای به چالش کشیدن اقتدار دیوان بین‌المللی کیفری، ۹ کشور – از جمله آفریقای جنوبی و مالزی – ماه گذشته «گروه لاهه» را در تلاشی برای دفاع از دادگاه و احکام آن راه‌اندازی کردند.

در فرمان اجرایی ترامپ آمده است که «هر دو کشور [ایالات متحده و اسرائیل] دارای دموکراسی‌هایی در حال شکوفایی با ارتش‌هایی هستند که به شدت به قوانین جنگ پایبند هستند».

پرزیدنت بایدن در هفته های آخر ریاست جمهوری خود نیز از حکم دادگاه کیفری بین المللی برای نتانیاهو انتقاد کرد و این اقدام را “ظالمانه” خواند و گفت که هیچ معادلی بین اسرائیل و حماس وجود ندارد.

پرونده دادستان دیوان کیفری بین‌المللی علیه نتانیاهو و گالانت دلایل منطقی پیدا کرد که معتقد بود “هر یک از آنها به‌عنوان شریک مرتکب این اعمال مشترک با دیگران مسئولیت کیفری دارند: جنایت جنگی گرسنگی به عنوان یک روش جنگی؛ و جنایات علیه بشریت از قبیل قتل، آزار و اذیت و سایر اعمال غیرانسانی”.

همچنین دلایل منطقی برای این باور یافت که “هر یک به عنوان مافوق غیرنظامی برای جنایت جنگی که عمداً حمله ای علیه مردم غیرنظامی را هدایت می کند، مسئولیت کیفری دارند”.

امضای آخرین فرمان اجرایی ترامپ از سوی ترامپ به دنبال اعلام او در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با نخست وزیر اسرائیل در روز سه شنبه درباره طرحی برای آمریکا برای «تسلط بر غزه»، اسکان مجدد جمعیت فلسطینی آن و تبدیل این سرزمین به «ریویرای خاورمیانه» است.

پس از آنکه رهبران عرب و سازمان ملل این ایده را محکوم کردند، رئیس‌جمهور آمریکا روز پنجشنبه آن را در پلتفرم شبکه اجتماعی Truth Social خود تکرار کرد.

ترامپ با اشاره به جنگ بین اسرائیل و حماس که در حال حاضر تحت آتش‌بس است، نوشت: «نوار غزه در پایان جنگ توسط اسرائیل به ایالات متحده تحویل داده می‌شود».

او تکرار کرد که این طرح مستلزم اسکان مجدد فلسطینیان است و هیچ سرباز آمریکایی مستقر نخواهد شد.

پست او روشن نکرد که آیا دو میلیون نفر از ساکنان سرزمین فلسطین دعوت به بازگشت خواهند شد یا خیر، و این باعث شد مقامات در تلاش برای توضیح باشند.

کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید روز چهارشنبه گفت هرگونه جابجایی موقتی خواهد بود.

مارکو روبیو، وزیر امور خارجه، گفت که مردم غزه برای یک دوره “موقت” در حالی که بازسازی انجام می شود، ترک خواهند کرد.

نتانیاهو از طرح “قابل توجه” ترامپ برای بازسازی غزه تمجید کرده است. روز پنجشنبه، اسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل به ارتش دستور داد تا برای «خروج داوطلبانه» ساکنان غزه آماده شوند.

وی گفت که این طرح شامل خروج از طریق زمین، دریا و هوا خواهد بود.

ترامپ این دستور را در حالی امضا کرد که نتانیاهو به سفر خود به واشنگتن ادامه داد و با قانونگذاران هر دو حزب جمهوری خواه و دموکرات در کاپیتول هیل دیدار کرد.

نخست وزیر اسرائیل نیز پیجر طلایی را به ترامپ تقدیم کرد.

این هدیه اشاره ای به عملیات مرگبار اسرائیل علیه حزب الله در سپتامبر سال گذشته با استفاده از وسایل ارتباطی بمب گذاری شده بود.

به گفته مقامات لبنانی، در این حملات ده ها نفر کشته و هزاران نفر زخمی شدند، از جمله برخی غیرنظامیان.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *