دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، علیرغم محکومیت جهانی طرحی که هفته گذشته رونمایی کرد، گفته است که «متعهد به خرید و مالکیت» نوار غزه و جابجایی دو میلیون فلسطینی ساکن در آن است.
او به خبرنگاران گفت که ممکن است به کشورهای خاورمیانه اجازه دهد تا در بازسازی بخشهایی از این سرزمین مشارکت داشته باشند و مطمئن شود که پناهندگان فلسطینی «زیبا زندگی خواهند کرد».
هم تشکیلات خودگردان فلسطین و هم گروه مسلح حماس که جنگ ۱۶ ماهه آنها با اسرائیل ویرانی های گسترده ای در غزه ایجاد کرده است، بار دیگر تاکید کردند که سرزمین فلسطین “فروشی نیست”.
اما بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، پیشنهاد ترامپ را «انقلابی و خلاقانه» ستود.
این سه هفته پس از آتش بس شکننده در غزه است که طی آن حماس برخی از گروگان های اسرائیلی را که در ازای اسرای فلسطینی در زندان های اسرائیل در اختیار دارد، آزاد کرد.
ارتش اسرائیل در واکنش به حمله بیسابقه مرزی در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ که در آن حدود ۱۲۰۰ نفر کشته و ۲۵۱ نفر گروگان گرفته شدند، کارزاری را برای نابودی حماس آغاز کرد.
به گفته وزارت بهداشت غزه که تحت کنترل حماس است، از آن زمان تاکنون بیش از ۴۸۱۸۰ نفر در غزه کشته شده اند.
اکثر جمعیت غزه نیز چندین بار آواره شده اند، تخمین زده می شود که تقریبا ۷۰ درصد ساختمان ها آسیب دیده یا ویران شده اند، سیستم های بهداشتی، آب، بهداشت و بهداشت فرو ریخته اند و کمبود غذا، سوخت، دارو و سرپناه وجود دارد.
ترامپ در حالی که با هواپیمای ایر فورس وان به نیواورلئان برای تماشای سوپربول در روز یکشنبه پرواز می کرد، قول خود را برای تصرف غزه پس از جنگ تکرار کرد.
او بدون توضیح اینکه آمریکا غزه را از چه کسی و چگونه میخرد، گفت: “من متعهد به خرید و مالکیت غزه هستم. تا آنجایی که ما آن را بازسازی میکنیم، ممکن است آن را به کشورهای دیگر در خاورمیانه بدهیم تا بخشهایی از آن را بسازند. دیگران ممکن است این کار را از طریق حمایت ما انجام دهند.
او افزود: “چیزی برای بازگشت وجود ندارد. این مکان محل تخریب است… باقیمانده تخریب خواهد شد.” “اما ما آن را به یک سایت بسیار خوب برای توسعه آینده توسط کسی تبدیل خواهیم کرد.”
ترامپ گفت که مردم از سراسر جهان می توانند به غزه نقل مکان کنند و قول داد که “از فلسطینی ها مراقبت کند”.
“ما مطمئن خواهیم شد که آنها به زیبایی و هماهنگی و صلح زندگی می کنند و کشته نمی شوند.”
او افزود: “آنها نمی خواهند به غزه بازگردند. آنها فقط به این دلیل برمی گردند که هیچ جایگزینی ندارند.”
رئیس جمهور همچنین مجددا ابراز اطمینان کرد که می تواند مصر و اردن همسایه را متقاعد به کمک کند، علیرغم رد علنی قبلی آنها در مورد درخواست او برای پذیرش پناهندگان از غزه.
ملک عبدالله پادشاه اردن قرار است روز سهشنبه در واشنگتن با ترامپ دیدار کند، در حالی که رئیسجمهور اسرائیل گفت ترامپ در روزهای آینده با عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهور مصر و محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی نیز گفتگو خواهد کرد.
نخست وزیر اسرائیل در نشست کابینه روز یکشنبه در اورشلیم از پیشنهاد ترامپ تمجید کرد.
نتانیاهو گفت: «برای یک سال کامل، به ما گفته شده است که «روز بعد»، ساف [سازمان آزادیبخش فلسطین]، تشکیلات خودگردان فلسطین، باید در نوار حضور داشته باشد.
رئیس جمهور ترامپ با دیدگاهی کاملاً متفاوت آمد، بسیار بهتر برای کشور اسرائیل، یک دیدگاه انقلابی و خلاقانه، که ما در حال گفتگو هستیم. او برای اجرای آن بسیار مصمم است.
وزارت خارجه تشکیلات خودگردان فلسطین گفت: حقوق مردم و سرزمین ما برای فروش، مبادله یا معامله نیست.
در ادامه این بیانیه آمده است: «دولت اسرائیل و نخست وزیر نتانیاهو تلاش می کنند جنایات نسل کشی، آوارگی اجباری و الحاقی را که علیه مردم ما مرتکب شده اند، سرپوش بگذارند».
برای این منظور، شعارها و مواضع جدا از واقعیت سیاسی و به دور از الزامات راهحلهای سیاسی درگیری را ترویج میکنند.»
یک مقام سیاسی از حماس – که توسط اسرائیل، آمریکا، انگلیس و سایر کشورها به عنوان یک سازمان تروریستی معرفی می شود – گفت اظهارات ترامپ “پوچ” و منعکس کننده “جهل عمیق از فلسطین و منطقه” است.
عزت الرشق گفت: غزه ملکی نیست که بتوان آن را فروخت و خرید.
دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد هشدار داد که هرگونه انتقال یا اخراج اجباری افراد از سرزمین های اشغالی بر اساس قوانین بین المللی اکیداً ممنوع است.
فلسطینی ها همچنین از تکرار نکبه یا «فاجعه» که صدها هزار نفر قبل و در طول جنگی که پس از تشکیل کشور اسرائیل در سال ۱۹۴۸ به وجود آمد، فرار کردند یا از خانه های خود رانده شدند، بیم دارند.
بسیاری از این پناهندگان به غزه سرازیر شدند، جایی که آنها و فرزندانشان سه چهارم جمعیت را تشکیل می دهند. بر اساس گزارش سازمان ملل، ۹۰۰ هزار پناهجوی ثبت شده دیگر در کرانه باختری و ۳.۴ میلیون نفر دیگر در اردن، سوریه و لبنان زندگی می کنند.
اولاف شولز، صدراعظم آلمان نیز روز یکشنبه از طرح ترامپ به شدت انتقاد کرد و آن را “رسوایی” خواند.
او در یک مناظره تلویزیونی پیش از انتخابات گفت: «من این را با دولت مصر، با دولت اردن و با مردمی که میتوانند روی کرامت انسانی حساب کنند، میگویم: جابجایی جمعیت غیرقابل قبول و خلاف قوانین بینالمللی است».
مقامات فلسطینی و کشورهای عربی نیز اظهارات نتانیاهو در یک مصاحبه تلویزیونی هفته گذشته را محکوم کردند.
یک روزنامه نگار اسرائیلی در حال بحث درباره تلاش ها برای عادی سازی روابط دیپلماتیک با عربستان سعودی بود که به اشتباه گفت بدون ایجاد “دولت سعودی” هیچ پیشرفتی حاصل نخواهد شد.
“یک کشور فلسطینی.” نتانیاهو او را تصحیح کرد و افزود: “مگر اینکه شما بخواهید کشور فلسطین در عربستان سعودی باشد؟ آنها قلمرو زیادی دارند.”
مصر این پیشنهاد را “بی پروا” و چیزی که “مستقیماً حاکمیت عربستان سعودی را نقض می کند” خواند، در حالی که اردن گفت که این “نقض آشکار قوانین بین المللی” است.
عربستان سعودی روز یکشنبه اعلام کرد که از محکومیت، مخالفت و رد کامل کشورهای برادر نسبت به آنچه که بنیامین نتانیاهو در مورد آوارگی مردم فلسطین از سرزمینشان گفته است، قدردانی می کند.